Saturday 8 May 2021

Ποιά αντιβιοτικά στην εκκολπωματίτιδα?

 Πρέπει κατ΄αρχήν να πούμε ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών στην εκκολπωματίτιδα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν ότι είναι τελείως περιττά σε πολλές περιπτώσεις. Οταν υπάρχει διάγνωση οξείας εκκολπωματίτιδας η επικρατούσα σχολή είναι να χορηγούνται αντιβιοτικά αλλά ποια είναι τα ενδεδειγμένα?

Η εκκολπωματίτιδα προκαλείται από δύο ειδών μικρόβια κυρίως: Gram αρνητικά και αναερόβια. Για να καλυφθούν αυτά συνιστώνται:

Είτε: Αμοξυκιλλίνη/ κλαβουλανικό ( Augmentin) είτε συνδυασμός από μία Κεφαλοσπορίνη και Μετρονιδαζόλη. 

Πολλοί ασθενείς παίρνουν Κινολόνες ( Ciproxin, Aveolx, Ufexil). Αυτά συνιστώνται μόνο επί αλλεργίας στα προηγούμενα ή επί ανθεκτικότητας μικροβίων σε επανειλημμένα επεισόδια. Οι κινολόνες χορηγούνται μόνο με αιτιολογημένη συνταγή για λόγους ασφαλείας.  Παρ΄όλο που οι κινολόνες είναι χρήσιμα φάρμακα έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις βλαβών μυών και τενόντων (τενοντίτιδες) καθώς και ρήξεις τενόντων. Δεν υπάρχει λόγος έκθεσης σε παρενέργειες εάν υπάρχει εναλλακτικό αντιβιοτικό. 


Ποιά αντιβιοτικά στην εκκολπωματίτιδα?

 Πρέπει κατ΄αρχήν να πούμε ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών στην εκκολπωματίτιδα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Υπάρχουν μάλιστα κα...